Rady praktyczne

Wyłączanie kamer i mikrofonów

W przypadku zajęć, podczas których studenci skupieni są głównie na słuchaniu wykładowcy, zaleca się, aby studenci nie uruchamiali kamer. Dzięki temu spadnie obciążenie sieci, które może mieć wpływ na komfort pracy (m.in. przerywanie dźwięku) u tych studentów, którzy dysponują słabą siecią (np. modemem LTE). Dodatkowo, jeśli nie chcemy słyszeć przypadkowych odgłosów od studentów w trakcie wykładu, możemy wyłączyć im mikrofony.

UWAGA! Blokada kamer zdecydowanie wpływa na wydajność połączenia (zwłaszcza w większych grupach), natomiast wpływ mikrofonów jest minimalny – ich wyłączenie ma blokować przypadkowe odgłosy lub wchodzenie wykładowcy w słowo w nieodpowiednim momencie

Aby zablokować korzystanie z mikrofonów i kamer, kliknij Koło zębate przy uczestnikach, wybierz Zablokuj uczestników, a następnie zablokuj Dołącz wideo, oraz Używanie mikrofonów.

Studenci mogą zadawać pytania na czacie. Jeśli chcemy, aby studenci zadawali pytania w formie wideokonferencji, trzeba odblokować powyższe ustawienia, po czym studenci muszą ręcznie włączyć mikrofony i kamery.

Słuchawki z mikrofonem

Zdecydowanie zalecamy stosowanie słuchawek z mikrofonem. Po pierwsze pomogą osobom, których komputer generuje tzw. echo (zjawisko polegające, że dźwięk z głośników wraca do mikrofonu, co nie każda karta dźwiękowa potrafi usunąć), po drugie pomogą w pomieszczeniach ze słabą akustyką. 

Sieć

Jeśli to możliwe, zalecamy korzystanie z połączeń kablowych lub mało obciążonych sieci WiFi. Połączenia przez LTE, mimo że teoretycznie wystarczające, mają problemy ze stabilnym utrzymaniem długotrwałej transmisji. 

System operacyjny i przeglądarka

Polecamy korzystanie z systemu operacyjnego „Windows 10” oraz przeglądarek „Chrome” lub „Firefox”.

W przypadku słabego lub limitowanego dostępu do internetu

W przypadku gdy użytkownik posiada limitowany dostęp do internetu lub sieć internetowa, do której ma dostęp, ma ograniczone parametry, może, podczas trwania spotkania wyłączyć zarówno własną kamerę, jak również dodatkowo może wyłączyć pobieranie obrazu z kamer innych uczestników. W większości przypadków obraz z kamer nie jest konieczny do uczestniczenia w dyskusji, natomiast jego wyłączenie poprawi jakość połączenia.

Aby wyłączyć przesyłanie obrazu z własnej kamery, należy przycisnąć ikonę „Odłącz wideo”.

Po odłączeniu własnej kamery wciąż pobierany jest obraz z innych kamer. By także go wyłączyć, należy w prawym górnym rogu ekranu przejść do „Ustawień” spotkania a następnie do zakładki „Ograniczenie wykorzystania połączenia internetowego”. W zakładce tej można wyłączyć pobieranie obrazu z kamer innych użytkowników.

W jaki sposób prowadzić zajęcia zdalne – przewodniki dla nauczycieli akademickich